Референдумът за съдбата на полигона „Змейово“ се провали

Референдумът за съдбата на полигона „Змейово“ се провали  | StandartNews.com

Стара Загора. Първият в най-новата история на Старозагорската община местен референдум се провали. Това показваха резултатите от допитването за съдбата на военния полигони „Змейово" два часа преди края на гласуването вчера.

До 17,30 ч. са гласували 21 460 избиратели, или 14,40 на сто от имащите право на глас 149 434 старозагорци, съобщи председателят на общинската избирателна комисия Таньо Брайков. Според закона, за да бъде легитимен референдумът трябва да гласуват поне 71 728 гласоподаватели или 47,9 на сто, толкова колкото на последните местни избори през 2011 г. А за да породи някакво правни последици допитването, поне половината от тях, или около 34 000, трябва да отговорят с „да" на въпроса „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово?" .

„Самото провеждане на референдума за мен е успех за пряката демокрация, и не бих използвала математиката за оценка на резултатите", зяви Николина Горова, общински съветник от ВМРО-БНД в местния парламент на старозагорци, един от основните инициатори и двигатели на допитването. Тя се съгласи, че информационно-разяснителната кампания е била слаба. Половината от нея обаче съвпаднала с кампанията за парламентарните избори, а инициаторите декларирали, че няма да използват темата за затварянето на полигона в предизборните дебати. На всички обаче направи впечатление, че освен информационния лист, издаден по закон от общинската администрация, нищо друго не подсказваше дори в последните дни на старозагорци за референдума.

„Аз прогнозирах, че допитването ще струва на данъкоплатците много повече от 200-те хил. лв, които гласувахме, и се оказах прав – сметката ще е около 300 хил. лв", каза пък друг старейшини, Тихомир Томов, от „Нова сила", които беше против провеждането на референдума и закриването на полигона заради липсата на сериозни аргументи, че военни обект завърсява въздуха. Той дори направи предложение част от разходите за местното допитване да бъдат компенсирани от възнагражденията на общинските съветници, но колегите му не го приеха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай