Редки породи кози и кучета с дефиле в Кресна

Редки породи кози и кучета с дефиле в Кресна | StandartNews.com

Благоевград.Пролетният празник на животновъдството и земеделието в Кресна ще докаже, че пазим традициите си. Събитието ще е в събота и се провежда за трета поредна година. То се утвърди като най-голямото еко изложение в Югозападна България. С този празник се отбелязва настъпването на пролетта и началото на активната земеделска работа.

Стотици гости ще присъстват на форума. Те ще се запознаят отблизо с традиционни български породи животни - калоферска дългокосместа коза, местна виторога коза, каракачански кочове, каракачански кучета, бикове от шотландската порода Galloway. Любопитството на кулинарните любители също ще бъде задоволено с вкусни домашно приготвени биохрани, напитки и местни специалитети. Ще има специално дефиле на породистите четириноги. Очакват се и гости от съседна Гърция, които купуват елитни животни по време на изложението.

Фондация "Училище за природата" е традиционен партньор на празника и ще се представи със свой щанд. Още в петък доброволци ще подпомогнат организирането на проявата. Програмата тази година включва III-та Национална изложба на оригинални български породи кози и каракачански кучета, Регионално изложение на редки, автохтонни породи домашни животни, демонстарции на методи за защита на домашни животни, представяне на продукти на местни земеделски производители, на натурални и биопродукти, на местни занаяти и традиции. Ще има дегустация на натурални храни и напитки, забавни игри за децата на тема „Опазване на природата. Празникът няма да мине без музика и томбола с награди. Официалното откриване е от 10,00 часа. Организатор е Съюзът на фермерите – Струма в Кресна, а съорганизатори са Асоциацията за автохтонни породи кози в България; Международна асоциация Каракачанско куче; Българско дружество за опазване на биологичното разнообразие- Семпервива; Сдружение за дива природа – Балкани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай