РДГ Кърджали: Ловци в Момчилградско изкуствено се въвличат в протести

РДГ Кърджали: Ловци в Момчилградско изкуствено се въвличат в протести | StandartNews.com

Кърджали. „Изкуственото нагнетяване на напрежение сред ловците в Момчилградско и въвличането в конфликта на граждани и служители извън системата на горите не допринася за решаването на проблема", заяви директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Юсеин Ефендиев.

По думите му, забраната да се ловува в ловните територии на селата Равен и Нановица се основава на неизпълнени мероприятия по стопанисване на дивеча и констатирани нарушения на програмата за стопанисване и развитие на дивечовите запаси. Същите са установени в резултат на съвместни теренни проверки, извършени от служители на ДГС Момчилград и РДГ Кърджали в присъствието на представителите на ЛСР „Родопи" - Мехмед Шевкет Исмаил, платен ловен организатор към сдружението и Танер Фикри Идриз, председател на ловна дружинка Нановица. И двамата са положили подписа си под протоколите.

„В качеството си на контролен орган, смятам, че решаването на проблема опира до необходимостта от задължително подхранване на дивеча, констатирано със съвместни протоколи на ловците от ЛРС „Родопи" и служители на ДГС „Момчилград", и отстраняването на другите нередности по неизпълнение на сключените договори за стопанисване на дивеча. Не е редно забраната за ловуване в районите на Равен и Нановица да се смесва със споровете, възникнали между ЛРС „Родопи" и ЛРС „Ахрида" за стопанисването на ловен район „Биволяне", коментира още шефът на РДГ Кърджали инж. Юсеин Ефендиев. Според него това не е причина да се политизира спорът и да се изкарват на улични протести общински съветници, кметове на кметства и кметски наместници, както и чиновници от местната власт, които нямат отношение към проблема.

Предисторията на този спор започва преди две години, когато министърът на земеделието и храните утвърждава със заповед РД-49-164/17.0. 2012 г. границите на ловностопански район "Биволяне", стопанисван от ЛРС „Ахрида, в обхвата на ДГС „Момчилград". Администрацията на ДГС „Момчилград" извършва процедура, изцяло според изискванията на ловното законодателство, за възстановяване правата на ловците от ЛРС "Ахрида".

„Умишлено се подтикват ловците от ЛРС „Родопи" към протести, вместо към реални действия за решаване на проблема, а именно – подхранване на дивеча в Равен и Нановица и отстраняване на допуснатите нарушения при изпълнението на сключените договори с ДГС „Момчилград", категоричен е Ефендиев.

Ден преди коледните празници кметовете на населени места в община Момчилград, подкрепени от кмета на общината Акиф Акиф, излязоха с обща позиция и обявиха, че снемат доверието си от Държавно горско стопанство – Момчилград. Като причини за снемането на доверието от държавната институция кметовете посочиха лошото отношение на горския служител Шукри Халид към хората от района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай