Разлог с награда „Пазител на традициите”

Разлог с награда „Пазител на традициите” | StandartNews.com

Благоевград. Разлог е българският град, съхранил и предал най-добре българските традиции и културно наследство. Това е първата община, която бе удостоена с наградата „Пазител на традициите 2013". Отличието бе връчено на четвъртото издание на кампанията, организирана от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите.

Тържествената церемония по награждаване се проведе в аула „Максима" на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев подари на председателя на асоциацията Пеньо Иванов автентичен сувенир – „чауш" (кукер), изработен от разложки майстор.

Всеки един жител на община Разлог е допринесъл и е носител на тази награда, каза кметът на туристически град. Той допълни, че местните жители са истински пазител на традициите. Прочутият кукерски фестивал на Разлог „Старчевата" е доказателство, че традициите се пазят и са живи и днес. Целта на инициативата е да обедини и да съхрани всички пазители на старите български традиции с мотива, че лице на всеки народ са точно запазените във времето занаяти, самобитен фолклор и кулинарни особености.

Отличени бяха личности и организации, работещи за съхраняването и развитието на традициите в областта на занаятите, фолклора, кулинарията и изкуството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай