Разлог открива природен феномен с 12-метрова кула

Разлог открива природен феномен с 12-метрова кула | StandartNews.com

С водосвет за здраве ще бъде официално открита панорамната алея „Стъпалата" край Разлог. Събитието е утре от 11,00 часа. Очаква се да присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Европейският проект е на стойност 326 034,96 евро. Трябва да имаме атрактивни места, които туристите в Разлог да посещават. Целта ни е все повече гости да идват в града ни, както и да се засили желанието им да се върнат отново тук. И с такива обекти ще я постигнем", заяви кметът на община Разлог Красимир Герчев.

Мястото на хълма Голак отдавна е известна туристическа дестинация. задачата на проекта бе да превърне района в атракция за туристите и да се популяризират и развият алтернативни форми на туризъм в региона. Изградената панорамна алея „Стъпалата" има потенциал да се утвърди като един от най-атрактивните обекти в Югозападна България. Главна забележителност е 12-метрова кула, даваща гледка на 360 градуса на Разложката котловина и планините Пирин, Рила и Родопи. Има изградени интерактивни и занимателни табла, интересни спирки за отдих, дървени люлки, пейки, шезлонги за наблюдение на природата.

„Стъпалата" са рид в Северен Пирин и представлява скално образувание, изградено от мрамор. Формата на скалното образувание дава и неговото име - 7 интересно стърчащи мраморни зъбера, които се редуват един под друг и имат формата на стълби. Изходен пункт за „Стъпалата" е хижа „Яворов". Поради подчертано алпийския им характер - с остри ръбове и отвесни скали, по техните склонове са прокарани маршрути от втора и трета категория за катерачи.

Уникални по своя характер „спирки" и кулата ще дават неповторими сетивни изживявания за възприятие на уникалната природа – чрез слух, аромат и допир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай