Разказват историята на пернишката Сурва в снимки и документи

Сурвакарска група от Темелково (гр. Батановци), Пернишко на VІ Национален фестивал на кукерите и сурвакарите. Перник. 1977 г.

Разказват историята на пернишката Сурва в снимки и документи | StandartNews.com

Документална изложба за историята на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва" в Перник ще представи е местното поделение на Държавния архив. По повод юбилейното 25-то издание и 50 години от провеждането на първия „весел карнавал" в града ще бъдат показани снимки и документи, свързани с историята на фестивала, сподели директорът на Архива Станислава Георгиева. Особено внимание е отделено на хореографа Йордан Николов, който като служител в Окръжния съвет за култура в Перник през 1965 година дава идеята в града да се прави национален фестивал на сурвакарите и кукерите и на следващата година проявата се провежда. С специален фонд се пази неговият личен архив, богат на документи и спомени.

Освен на фестивалите е отделено място и на домакинството на Перник на 24 –та конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) през май 2004 г., което е под патронажа на президента Петър Стоянов и на рождения ден на ФЕКГ - Диас Наталис през лятото на 2011 г.

Най- много са снимките от времето, когато фестивалът се провеждал на градския стадион, защото перничани имат голям сантимент към тези издания на фестивала, споделиха архивистите. В изложбата е отделено специално място на създаването на знака на фестивала от художника Филип Седефчев през 1971 г., както и на документи, свързани с придобиването на статут на международна проява през 1985 г., приемането на Перник във ФЕКГ през 1995 г и обявяването на града за карнавална столица на Европа през 2009г

Изложбата е съвместна с областната администрация в Перник и ще бъде открита на 27 януари от 16 часа в зала „Атриум" в Перник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай