Разград може да остане без пари за ВиК

Разград може да остане без пари за ВиК | StandartNews.com

Разградска област може да пропусне възможността да кандидатства за средства от ОП „Околна среда", с които да се подобри водоснабдителната мрежа в региона. Причиина за изключването на региона от инвестиционния процес са многото ВиК дружества, които оперират в областта и притежават водопреносните мрежи в общините. Това призна областвият управител на Разград Петър Василев, който счита, че трябва да се вземат бързи мерки за концентрация в сектора.

В момента на територията на областта работят 4 ВиК дружества, които обслужват 9 общиини от две съседни области. Най-голямата фирма, сообственост на държавата е ВиК „Водоснабдяване – Дунав", която доставя вода на общините Разград, Лозница, Цар Калоян, както и на общините от търговищка област Попово и Опака.

В Исперих, Самуил и Завет оперира общинското дружество „ВиК Исперих",, а в Кубрат водоснабдителната фирма „Меден кладенец" която е притежание на кметството. В две разградски села пък вода доставя частното дружество „Ердуан Чакър" ЕООД.

Има готовност за концентрация на ВиК фирмите, но обединяването им в една водна асоциация засега остава невъзможно, защото кубратското дружество „Меден кладенец" дължи 2 млн. лв. за неплатен ток, а местната хазна не е в състояние да покрие тези задължения.

Миналата седмица в МРРБ е проведена среща между водните компании от региона, представители на енергийния доставчик Енрго-про и държавата. Уточнени са стъпките, които трябва да се предприемат, за да може всички водоснабдителни фирми в областта да се обединят в обща асоциация, която да остане единствен оператор на ВиК услуги в региона, каза шефът на „Вдоснабдяване – Дунав" в Разград, инж. Стоян Иванов.

Дали това ще се случи в рамките на тази година обаче, още не е ясно.

В момента само в областите Разград и Хасково има деконцентрация в сектора с доставките на вода. Договорите между ЕК и България за следващия програмен период предвиждат средства за модернизация на ВиК мрежите да получават само асциациите, на чиято територия действа един оператор. Ако проблемът с обединяването на ВиК фирмите в Лудогорието в бща структура не се ускори, регионът може да остане без европейско финансиране в следващите години, признават отговорните институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай