Разчистват горските пътища от дървесна маса, клони и дънери в Кърджалийско

Разчистват горските пътища от дървесна маса, клони и дънери в Кърджалийско  | StandartNews.com

До началото на зимния сезон приоритетно трябва да бъдат разчистени горските пътища от дървесна маса, клони и дънери, за да се осигури безпрепятствено движение на пожарогасителна и спасителна техника, категоричен е областният управител на Кърджали Илия Илиев.

В срещата по негова инициатива участваха институциите, отговорни за разчистването на сервитутните зони и горските пътища от падналата дървесина- РД „Пожарна безопасност и защита на населението", РДГ, ДЛС „Женда" и ОПУ.

Илия Илиев поиска да се изготви точна справка за количествата почистена и извозена до момента дървесина и подчерта, че е недопустимо да посрещнем зимата в ситуация, която би застрашила сигурността на населението и инфаструктурата. От РДГ–Кърджали уточниха, че в резултат на извършената инвентаризация към момента са установени близо 440 хил. куб. м. паднала дървесина, което представлява 2% от иглолистните насаждения. От ДЛС Женда информираха, че инвентаризацията в стопанството е приключила на 90 процента, като на терен работят 6 местни фирми и 4 от други райони на страната.

Представителите на ОПУ реагираха, че фирмите, които извозват дървесината, претоварват машините, повреждат еластичните заграждения по пътищата, складират край пътя дървесна маса без обозначение и това създава проблеми при почистването на сервитута на републиканската мрежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай