Работник загина в саркофаг от битум

Работник загина в саркофаг от битум | StandartNews.com

Хасково. Работник от Хасково загина в битумна смес в асфалтова база край с. Клокотница при мистериозни обстоятелства.

Инцидентът станал на 3-ти май. Трупът на 52-годишният мъж е открит на следващият ден сутринта около 8,30 ч. от пазачите на обекта.

Те подали и сигнала към спешната помощ. По непотвърдена информация загиналият се казва Янко Петев. Той се занимавал с поддръжката на битума на необходимата температура от 150 градуса.

Обстоятелствата около смъртта му все още се разследват, обясниха в първия работен ден във вторник от Инспекцията по труда в Хасково. Конкретната причина за смъртта на мъжа ще е ясна със сигурност след около седмиц-две.

Според първоначално събраните данни обаче работникът вероятно е паднал от платформата на около 3 метра височина, докато отчитал термометрите и апаратурата за поддръжка на температурата на сместта.

След сгромолясването му върхуму се е изсипало и известно количество битум, който се използва за изработка на асфалтови смеси и хидроизолация. Вероятно при падането служителят е задействал системата за изливането му. При пристигането на линейката тялото било като зазидано. Заради това се наложила и намесата на пожарникарски екип, който разкъртил сместта, за да извади трупа.

Първоначалните проверки на инспекторите показват, че всички правила за безопасен труд на роботното място, на което е станал инцидента са спазени. От Инспекцията по труда потвърдиха, че височинната работна площадка откъдето е паднал работникът е била обезопасена съобразно изискванията. Човекът е имал всички необходими квалификации за рискови си труд, както и трудова застраховка при злополука. Преди началото на смяната му е минал и задължителния инструктаж, свидетелстват документите.

Една от версиите за инцидента е, че вероятно на работната площадка на пострадалия му е прилошало, което е възможно да се случи заради изпаренията от канцерогенната смес.

Дали това е причината за самото падане от височина ще стане ясно след излизане на хистологичната проба. Едва тогава и патоанатома д-р Христо Еленски ще направи окончателните си заключения за причината за смъртта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай