Работилница за мартеници отваря майсторка от Стара Загора

Работилница за мартеници отваря майсторка от Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. „Да сме бели и червени, весели и засмени...." е надсловът на изложба с мартеници на една от всепризнатите майсторки на автентичната изработка Таня Иванова и нейни ученици. Тя ще бъде открита в навечерието на 1 март в къщата-музей "Градски бит XIX в." в Стара Загора. Журналистката е известна с това, че работи само с естествени материали – непредена вълна, конци, синци, мъниста, пашкули и други.

 

"За да е истинска мартеницата, белите и червени конци трябва да са преплетени с много любов, за да носят здраве и късмет", посочва своята рецепта Таня. Тя има няколко изложби зад гърба си, както у нас, така и в чужбина. Миналата година старозагорката представи родните майстори на автентичното изкуство в международен уоръкшоп в турския град Самсун. Тук приложници от Балканския полуостров са овладявали т.нар. плъсти – метод, при който се използват вълна и вода за изработване на килими и художествени произведения.

 

Изложбата с оригиналните мартеници ще бъде експонирана в понеделник и ще трае до 1 март. За най-любознтелните през цялата седмица Таня и нейните ученици ще отворят и майсторски ателиета за изработка на мартеници на място. Материалите се осигуряват от регионалния исторически музей, а всеки посетител ще може сам да си направи автентична мартеници под зоркото око на изкусните майстори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай