Пускат хеликоптери срещу мана в Пиринско

Пускат хеликоптери срещу мана в Пиринско | StandartNews.com

Спират пашата на домашни животни в района на пръскането

Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград разреши авиационно третиране на 600 декара лозови масиви в петричките села Чучулигово и Долно Спанчево. Пръскането от хеликоптер се налага заради опасност от мана по насажденията, които са на труднодостъпен терен.

То стартира във вторник и ще приключи в неделя. Третирането ще се извършва само в часовете от 06:30 до 12:00 часа на обяд. Експертите са категорични, че трябва да се направят поне две сгъстени третирания за опазване на гроздето от мана и брашнеста мана.

Препаратите, с които ще се пръска, не се опасни за пчелните семейства. Фирмата, която ще пръска, се ангажира да уведоми чрез кметствата собствениците на пчелини в района на лозовите масиви. Колкото и малка да е опасността за хората и животните при пръскането, тя съществува. Най-добре животните да не бъдат извеждани на паша в района на третирането през дните, в които ще се осъществи то, предупредиха специалистите.

Фирмата, която стопанисва лозовите масиви, ще обезопаси терените с поставяне на табели за извършването на третирането. Районът е отцепен, а служител на ОДБХ – Благоевград ще присъства на акцията с хеликоптери срещу маната и ще провери какви продукти за растителна защита се използват. Въпреки слабата реколта миналата година и пораженията, които маната нанесе на лозовите масиви, от друго място в региона не е получено искане за разрешение за авиационно третиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай