Пускат автобуси през "Маказа" напролет

Пускат автобуси през "Маказа" напролет | StandartNews.com

През пролетта на тази годна през ГКПП "Маказа" могат да преминават и автобуси. Това съобщи областният управител на Кърджали Илия Илиев. И уточни, че по темата се работи от дълго време. Преди седмица в Комотини е провел среща с префекта на Македония и Тракия Георгиос Павлидис, в която е участвал и областният управител на Смолян Недялко Славов. Илиев обясни, не може да се развива туризъм в региона, ако през пункта преминават само леки коли до 3,5 т. В тази връзка той е разговарял и с външния министър Даниел Митов и с експерти от АПИ и МРРБ.

Областният управител на Кърджали коментира, че вече са предприети и конкретни стъпки. За целта в края на м. г. правителството е осигурило 1,3 млн лв. На граничния пункт "Маказа" в момента се изгражда навес, който ще позволи на граничните полицаи да работят и при неблагоприятни метеорологични условия. Ще заработи и видеосистема, единствена в страната, която ще сканира номерата на МПС, предвижда се да има и специална гръмоотводна система, както и стационарни тоалетни.

Ще се настоява за обособяване на лента само за автобусите, за да се избегне натоварването през летния туристически сезон. Бе припомнено , че ГКПП"Маказа" е втори по натовареност в България и само през август м. г. през пункта са преминали 600 хил. коли.

„Необходимо е да бъде подписано споразумение между България и Гърция за отпадане на ограничението праз границата да преминават автобуси", каза Илия Илиев.По думите му ограничението за тежки автомобили над 3,5 т ще остане, докато не бъде изграден обходният път на Кърджали.

Тъй като изграждането му изисква много средства и ще продължи немалко години, на първо време, ще се търси финансиране за ремонта на бул. „Беломорски" в частта от изхода на Кърджали за Пловдив до колелото на автогарата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай