Проверят бруцелозата в Кочан да не е от гръцки овце

Проверят бруцелозата в Кочан да не е от гръцки овце | StandartNews.com

Здравните власти в Пиринския край допускат, че заразата от бруцелоза в сатовчанското село Кочан може да е гръцки овце. Предстои да бъде изследван произходът, взети са необходимите мерки за безопасна работа в огнището. "Не само месото и млякото, но кожата и вълната на болните животни също са заразни", предупредиха експертите от Областна дирекция по безопасност на храните.Предприятията, които изкупуват мляко и месо в региона, са уведомени за затягане на контрола и мерките за безопасност.

Общопрактикуващите лекари са уведомени да изготвят брошура за информиране на населението. МВР ще съдейства за ограничаване придвижването на животните.

Прилагат се всички необходими мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта на територията на други населени места в Пиринския край. „Засега още не са евтаназирани заразените с бруцелоза 20 овце. Те са изолирани в обор на километър от селището", каза кметът на Кочан Юрий Моллов. Най-вероятно в понеделник, 30 ноември, ще бъдат умъртвени етириногите. Очаква се специален транспорт от екарисажа във Варна, който да извози труповете на животните. Те трябва да се нищожат черз изгаряне. Местните жители са притеснени, но засега няма паника. Нито един местен жител няма симптомите на заболяването – болки в ставите и температура. Наложена е забрана за придвижване на животните от и към населеното място. Успокоително е, че към момента от взетите от останалите стада и животни проби няма нито една положителна. Но ще се провери дали няма докарани животни от други райони на страната, както и за нерегламентиран внос на четириноги.

„Надявам се, че никой не е пил сурово мляко, да не говорим за сурово месо. Пък и данните са, че скотовъдецът е предавал млякото на мандри, а там то минава термична обработка. Видях се с него тази сутрин, изглеждаше добре, увери ме, че няма никакви симптоми на заболяването. Но ще се направят изследвания на него и семейството му. Категоричен бе, че не е купувал нови животни от други места", уточни кметът на община сатовча Арбен Мименов, който по професия е ветеринарен лекар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай