Проучват залежи от варовикови пластове в община Ардино

Проучват залежи от варовикови пластове в община Ардино  | StandartNews.com

Ардино. Кметът на община Ардино Ресми Мурад възложи проучване на залежите от варовикови пластове, открити в района.

Т. н. „туфи"се намират край ардинското село Голобрад. Община Ардино и фондация „Клъстър информационни и комуникационни технологии" предоставиха на Института по минералогия и кристалография „Акад.Иван Костов" при БАН скален къс от масива в Голобрад за лабораторно изледване и определяне на минералния му състав.

Според макроскопичното описание предоставеният скален къс е от плътна скала, здраво споена, звънка при удар, с еднородна, масивна текстура и алевритна структура. На свежа повърхност скалата е светлокафява, а на изветряла повърхност – със златистожълто-кафеникав цвят, наподобяваща шарките на дърво.

Специалистите са на мнение, че изследваният биодетритен глинест варовик е подходящ за облицовка и декорация на сгради и за декоративни каменни изделия поради здравината си, произтичаща от много добрата му споеност и микроскопичния размер на минералните зърна, и поради красивия си цвят.

„Очаквам стратегически инвеститор, който да разработи природния ресурс в района на Голобрад.Това е една добра новина за общината на фона на икономическата криза. Надявам се, находището да бъде оползотворени", коментира пред регионалния всекидневник "Арда нюз" Ресми Мурад.Той е оптимист, че откритието ще донесе дивиденти на общината в икономическа посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай