Протестиращи заплашват с гладна стачка срещу сметище

Протестиращи заплашват с гладна стачка срещу сметище | StandartNews.com

Добрич. Протестиращи срещу изграждането на депо за твърди битови отпадъци заплашиха, че ако не бъде спряна реализацията на проекта, ще преминат към гладна стачка. Пореден протест срещу изграждането на депо за твърди битови отпадъци, което ще обслужва всички общини в област Добрич и шуменската Никола Козлево, в землището на село Стожер, проведоха жителите му, като този път бяха подкрепени и от жители на село Дончево.

Протестиращите първо се събраха пред община Добричка, на чиято територия е селото, като председателят на Инициативния комитет срещу изграждането на системата Димитър Платиканов показа документи, според които теренът, определен за депо, попада в границите на НАТУРА 2000. Той изтъкна за пореден път, че мастото е вододайна зона и изграждането на едно такова съоръжение ще доведе скоро до голяма екологична катастрофа.

Протестиращите поискаха оставките на кметския екип и председателя на Общинския съвет на община Добричка, като Платиканов обяви, че е готов да започне и гладна стачка. Протестът даде 15 дни на управляващите, за да бъдат прекратени всички дейности по проекта.

С тях се срещнаха двама заместник-кметове от община Добричка, които обясниха, че протестът е закъснял, защото публичното обсъждане е минало преди 7-8 години. В отговор протестиращите заявиха, че в онези години не са имали достатъчно информация за последствията. След това жителите на Стожер и Дончево отидоха пред общината в град Добрич, където също скандираха "Оставка" и издигнаха плакати срещу депото и искания да не бъде унищожено селото им. Още веднъж Платиканов заяви намерението си за започване на гладна стачка и този път към него се присъединиха още двама от протестиращите.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай