Протести край Е-79, никой не блокира шосето за Гърция

Протести край Е-79, никой не блокира шосето за Гърция | StandartNews.com

Благоевград. Два протеста се проведоха по едно и също време край главен път Е-79 в събота. Първите бунтари бяха организирани от ВМРО – БНД край разклона за санданското село Ново Делчево. Стотина души се събраха по обяд там, а в района имаше засилено полицейско присъствие начело с шефа на ОД МВР – Благоевград Георги Костов. Войводите развяха националните трибагреници и партийните знамена и започнаха да скандират „Оставка" и „Долу Палев". Те за пореден път изразиха несъгласието си с назначението за областен управител на Муса Палев от ДПС. Съботният бунт бе продължение на борбата на ВМРО – БНД за отзоваване на губернатора от тази длъжност, както и срещу правителството на Пламен Орешарски.

„Не се стигна до блокиране на движението по пътя за Гърция. Протестът премина при добър обществен ред. Няма задържани, всичко бе нормално, хората имаха разрешение от община Сандански да проведат мирен митинг", обясни комисар Георги Костов.

На 20 км в посока Благоевград, пред мотел „Мамин Кольо", над 150 зеленчукопроизводители от общините Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич също протестираха. Те негодуват от ниските изкупни цени на родния зарзават, от вноса на некачествени зеленчуци и настояват за обезщетения за претърпените загуби. За да ги подкрепят в справедливите им искания, дойдоха и няколко кметове на населени места в региона.

Преди време управниците подписаха декларация, с която дадоха рамо на земеделците в борбата им за добри изкупни цени на продукцията и реализацията й на пазара. „Следващите два дни – в неделя и понеделник, няма да има протести. Даваме срок на земеделския министър Димитър Греков най-късно до вторник да дойде тук и да проведем среща. Ако не пристигне, за да ни чуе, ще блокираме магистралата. Повечето сме с полицейски разпореждания да спазваме обществения ред. При нарушение ще отнесем глоби от 500 до 1000 лева", заяви Кирил Писков, който е в Управителния съвет на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци „Югозапад 2013". Най-важното искане на него и колегите му е да се увеличи субсидията за качество на земеделската продукция и да получат обезщетения за загубите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай