Проф. Балкански събира криптографи от цял свят

Проф. Балкански събира криптографи от цял свят | StandartNews.com

Стара Загора. Редовната серия лекции в Международното училище по криптография към "Балкански - Паница институт за научни изследвания", при фондация "Миню Балкански" започват тази сряда. Това съобщи основателят на тази уникална школа - световноизвестният физик проф. Минко Балкански.

Той участва в срещата на посланика на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан с кмета на Стара Загора Живко Тодоров през уикенда. За няколко години от съществуването си училището, което функционира в Националния център за образование е родното село на учения – Оряховица, е достигнало много високо научно ниво. Академията подготвя студентите по различни проблеми, свързани със сигурността на МТО и мобилни услуги и приложения, извършва крипто-анализ на различни устройства, модерни атаки и защитата от тях и др. Миналото лято в училището е била проведена редовната международна школа по криптография и кибер-сигурност CryptoBG. В рамките на 10 дни специалисти от шест международни центъра са обменяли опит с над 20 млади изследователи от България и региона.

Всичко това е накарало българският учен с френски паспорт да предложи България и Стара Загора да бъдат домакин на Световна конференция по криптография.

Намеренията на проф. Балкански в по-далечен план е да създаде в София модерно училище по модела на Колеж дьо Франс, което да обедини научния потенциал в страната. Проф Балкански обяви, че в реализацията на този амбициозен проект ще разчита на подкрепата на България и Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай