Продават козунак на цената на кифла

Продават козунак на цената на кифла | StandartNews.com

Варна. За Великден на пазара ще се появи козунак на срамно ниски цени, колкото на една кифла - 1.20-1.30 лева за 400 гр., предупреди Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Голяма част от празничния тестен сладкиш обаче ще е забъркан не от яйца, брашно, мляко, захар и маргарин, а от микс, пълен с рискови за здравето подсладители и оцветители,обясни той. Причината е, че така се пести време, а и козунакът излиза с 20 до 50% по-евтин от традиционния. За разлика от предни години, сега влагането на изкуствени съставки в празничния сладкиш е разрешено, тъй като той не се числи към хлебните изделия, а към печивата.

Реално, ако е приготвен с микс, цената му не бива да е под 1,50 лв., а на истинския - от 2,50 до 3,20 лв., според това дали е обикновен, или е с пълнеж", поясни Бонев.

Половин милион козунаци от по 400 гр. ще купят и изядат варненци по време на Великденските празници. За първи път около 2% от продажбите ще се реализират по интернет. Освен по цената, потребителите могат да се ориентират какъв продукт купуват и по етикета - на него задължително трябва да бъдат изписани всички химикали, които са вложени в производството. "Избягвайте козунак, в който фигурира подсладителя ацесулфин - той често води до нервни разстройства при децата, предизвиква и алергии", предупреди Бонев. Друг лесен ориентир за качеството на козунака е срокът му на годност - ако изтича след седмици, значи сладкишът не е правен по традиционните бабини рецепти, а в него е вложен консервант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай