„Премениха” Димитър Благоев като Дядо Мраз

„Премениха” Димитър Благоев като Дядо Мраз | StandartNews.com

Благоевград. Изобретателни и неизвестни засега творци „облякоха" паметника на Димитър Благоев – Дядото в центъра на Благоевград като Дядо Мраз. За да е ясно посланието им за всички, под името на основателя на организираното социалистическо движение и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров са изписали с бял спрей „дядо МРАЗ". Акцията е проведена в нощта срещу светлия християнски празник Коледа. Паметникът на Димитър Благоев е един от символите на града, през 90-те години на миналия век имаше идея да бъде премахнат, но благоевградчани го спасиха като част от своята история. Засега не се знае кой го е боядисал в червено и бяло като Дядо Мраз, който до 1989 г. носеше подаръците на децата у нас. Скулптурата се намира между сградите на театъра и общината.

Дядото има бяла брада и бяла коса, облечен е в червено и бяло. Всичко е изпипано до най-малка подробност, което показва, че вандалите са работили спокойно и на воля. Коментарите на ранобудните граждани бяха на двата полюса. Според едни паметникът е осквернен, други пък с усмивка и настроение коментираха, че на практика монументът е освежен и е съвсем актуален по Коледа. Децата пък бяха разочаровани, че няма чувалът с подаръци на белобрадия старец.

„Правим организация да почистим паметника. Дано успеем, мобилизираме сме наши служители, които да свършат тази работа", каза шефът на общинската фирма „Биострой" Васил Бачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай