Премазаните гурбетчии оставиха дузина сираци

Ще помагаме на трите щерки на Севдие, кълнат се във Фотиново

Премазаните гурбетчии оставиха дузина сираци | StandartNews.com

Кирково. Черен бе 14 февруари в общините Кирково и Момчилград. Националният флаг и знамената пред всички административни сгради бе спуснати наполовина. Кметовете на Кирково Сали Рамадан и на Момчилград Акиф Акиф и общинските съветници поднесоха най-искрените си съболезнования на семействата и близките на загиналите в катастрофата в сряда вечер на пътя Монтана - Видин. Всички разходи по транспортирането и погребението на жителите от Кърджалийско бяха поети от общините.

 


Две катафалки от Кирково заминаха за Северна България, за да докарат телата на загиналите - шофьорът на катастрофиралия микробус Емир Хасан от село Загорски, Севдие Осман от Фотиново и Али Юмер от Здравчец. Кола на общината извози до Лом и близки на покойниците, за да уредят необходимите документи. Община Момчилград също осигури специализирана кола за транспортиране на 74-годишния Шукри Р. и снаха му Сабрие Х., на 48 г., от село Лале. Двамата пътували по посока Дунав мост 2 и трябвало да слязат в Австрия, където другият син на възрастния човек бил на гурбет, а

 

съпругата му била тежко болна

 

Останалите пътници след неколкоседмичен отпуск у нас се връщали в Германия, където били на работа.
30-годишният шофьор микробуса "Фолксваген Транспортер" Емир загина навръх първия рожден ден на малкия си син. Съпругата му Севим Хасан е кмет на село Загорски. Семейството имало още две деца, които остават сираци - на 3 и 7 г.
Другият загинал в катастрофата - Али А. от село Здравчец, е на 44 г. Мъжът отивал на работа в Германия, където от години си изкарвал хляба в строителството. Али има дъщеря и син, разказа кметът на селото Метин Зекирие. Сред жертвите е и 45-годишната Севдие Осман от Фотиново. Жената решила да пътува, за да се види със съпруга си, който заминал преди 2 месеца за Белгия. "Имат три дъщери,

 

най-малката е още ученичка в 7 клас

 

другите две момичета работят, голямото в Кирково, а другото като шивачка в Кърджали", разказа кметът Назиф Акиф. Той обясни, че цялото село се е събрало пред почернения дом. В петък очакваха колите с телата на загиналите да пристигнат около 16,30, за да могат да извършат погребението в светлата част на деня. "Няма да оставим децата, майка им не работеше последните години, защото боледуваше от дископатия, краката също я боляха", обясни още кметът на Фотиново.

 


"Защо се случва това, кой и за какво ни наказва? Толкова хора са разделени през последните години, няма семейство, от което някой да не е заминал в Европа От хубава ли е? Като няма тук работа, тръгват за Испания, Франция, Германия. И из имам внук в Англия, все го мисля", нареждаше възрастна жена.

 

Такава е съдбата на родопчани

 

които тръгват на гурбет в чужбина. Дано ранените имат късмет да се оправят, иначе...", не довърши мъж на средна възраст, защото сълзите му напираха, а цигарата в ръката му трепереше.
"Трагедията е голяма. Много е тежко. Да заминеш на гурбет и да намериш смъртта си по пътя", съобщи кметът на Кирково Сали Рамадан. Той сподели, че общината ще направи всичко възможно да помогне на почернените семейства, и изрази надежда, че ранените ще бъдат спасени.

 


В момента в болницата в Лом са настанени 4-мата ранени. Лекарите правят всичко възможно да спасят Фахри Хасан от Могиляне, Емра Хюсеин от Каялоба, Бахтияр Али от Бенковски и Фикрет Аптула от Фотиново.
Зверската катастрофа стана в сряда вечерта по пътя Монтана - Видин при село Добри дол. На хлъзгавия път Емир е загубил управление над буса, навлязъл е в насрещното движение с висока скорост и се е ударил в идващ ТИР с ремарке с великотърновска регистрация. Петте жертви на зверската катастрофа са издъхнали на място, уточниха разследващите.

 

НА ЧЕРНО: Плащат около 100 евро за курс

Стотина евро - толкова плащали гурбетчиите от Кърджалийско, за да ги откарат с бус до Белгия или Германия, обясняват местните. Предпочитали рейса "на черно", защото не ги стоварвал на автогарата, а директно на адреса. И нямало опасност да се объркат сами в големия град, без да знаят езика.
Шофьорът на буса ковчег, който загина в адската катастрофа, често карал гурбетчии до Европа. Добре се ориентирал на запад, защото 7 г. бил гастербайтер в Германия - работел като дюнерджия, разказаха негови близки.

 

Ранените се подобряват


Ранените при катастрофата при село Добри дол се подобряват, съобщи дежурният лекар в ОАРИЛ на болницата в Лом. Първоначалната опасност за живота им е преминала.


Ранените са мъже на различна възраст. Най-голям е 56-годишният Факри, най-млад - 21-годишният Емирах. Другите двама - Фикрет и Бахтиар, са на 22 и 25 г. Постъпили са в болницата в полунощ срещу четвъртък със счупени ребра, крайници, лицево-черепни и мозъчни травми. Били са мобилизирани екипи на болницата, които веднага са започнали лечението им. Само на един от ранените е направена операция за отстраняване на далака, който е бил спукан.


Започват да пристигат техни близки, казаха още от болницата. Не се планира транспортирането им към софийски клиники.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай