Пращаме шарани на румънците

Ядем по 5 кила риба в годината

Пращаме шарани на румънците | StandartNews.com

Варна. Празничните трапези на румънците ще бъдат пълни с български шаран. Православните християни оттатък Дунав го хапват на Никулден, а католиците на Коледа. "Шаран, сом, толстолоб и каракуда се изнасят в момента най-много за Румъния и това е тенденция през последните години", каза шефът на ИАРА д-р Драгомир Господинов.

В северната ни съседка има сериозни традиции в консумацията на риба, която на година е 50-60 килограма на човек, като в Португалия. У нас е 10 пъти по-малка, по 5-6 кила на всеки българин годишно. "В Румъния при това голямо потребление има
малко производство, а в България разполагаме с 4200 водоема –потенциални развъдници на шаран и сладководни", посочи шефът на ИАРА. В същото време браншовата организация се оплаква от свръхпроизводство при този голям пазар в Румъния.

Само 12 ферми за миди са регистрирани

Инспекцията по рибарство и аквакултури заедно с Националния статистически институт са започнали изследване за свръх производството и консумацията  на шаран и сладководни риби за 2012 година. За миналата година уловът е 2000 тона.

За свръхпроизводство и на миди алармираха от Асоциацията „БГ Фиш” на кръгла маса във Варна „Аквакултури –двучерупести от фермата до масата”. В страната има издадени разрешителни от ИАРА за 42 мидени ферми, но само 12 от тях са в регистъра на Агенцията по безопасност на храните за продажба на живи миди за директна консумация. 8 от фермите са финансирани с европейски пари на обща стойност 17 млн.лева по ОП „Рибарство и аквакултури”. Докладът от проучването за свръхроизводство ще бъде готов до 15 декември. "Ако се докаже свръхроизводство, няма да финансираме мидени ферми и шаранови развъдници", каза шефът на ИАРА. Миналогодишното производство на миди е било 746 тона.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай