Повече гранични полицаи и митничари по празниците на Кулата

Повече гранични полицаи и митничари по празниците на Кулата | StandartNews.com

Повече служители на Гранична полиция и на Агенция „Митници" ще има по коледните празници на ГКПП – Кулата - Промахон на българо - гръцката граница. Очаква се бум най-вече на български туристи, които ще отдъхват по време на коледната ваканция в южната ни съседка. Поне това сочат данните от туроператорските фирми в страната ни. Хубавото време и липсата на сняг допълнително увеличава броя на желаещите да се разходят до Гърция за празниците. В последните години десетки хиляди нашенци пътуват към Гърция, когато има повече почивни дни. А тази година те са цели 4 – от 24 до 27 декември. Голямото пътуване ще започне още на 23 декември. Затова в този период от време ще се привикат по спешност допълнително служители заради засиления трафик през граничния пункт.

Потокът от автомобили ще е почти два пъти по-голям в посока Гърция в сравнение с този към страната ни, твърдят гранични полицаи. Работещите екипи са увеличени, за да облекчат трафика и да намалят опашките. Отворени ще са всички осем платна на граничния пункт – четири на изход и четири на вход. Гранични полицаи, които не са на смяна, ще са в готовност да помогнат на колегите си, ако бъдат извикани. „Правим необходимата организация на нашата работа за празничните дни. Уточнени са всички детайли. Целта ни е да не допуснем задръствания на границата и да осигурим максимално бързо обработване на документите на пътуващите в двете посоки – към и от Гърция", казаха гранични полицаи. За целта са направени специални графици за празничните дни.

Трябва да се знае обаче, че инспекцията по отношение на товарните автомобили е жестока и от страна ни митничарите, и на граничните полицаи. Причината е в бежанския поток. Камионите минават не само през кантарите, но и през физическа проверка. Доскоро ситото за водачите бе тройно – кантар, а при съмнение следват отваряне на товарното помещение и паркиране до рентгена, за да се види като на длан товарът. Сега е поне петорно – полицаи и митничари по два пъти гледат документите им. Граничните власти и в България, и в Гърция правят всичко това заради бежанската вълна, дебнат да не се превозват бежанци. Защото напоследък все по-често се ползват тирове за трафик на мигранти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай