Потоп в Приморско, блокирани са пътища (ОБЗОР)

Потоп в Приморско, блокирани са пътища (ОБЗОР) | StandartNews.com

Хотели под вода, от МРР разпоредиха мерки за преодоляване на последиците от обилните валежи

Силният дъжд, който валя тази нощ в някои части на Черноморието, наводни Община Приморско. Много места остават под вода и придвижването към тях остава затруднено.

Дъждът е започнал малко след 02, 30 часа и в някои части е продължил до 09 часа. В следствие на приливната вода в няколко селища в общината е нарушено електричеството. Кметът на Приморско съобщи пред медиите, че екипи на енергото работят по отстраняване на авариите.

Тази сутрин кметът на Приморско д-р Димитър Германов е свика Координационния щаб по бедствия и аварии и обяви бедствено положение.

Снимки от наводнението ТУК

Преливат реките Дяволска и Ропотамо. Залят е участък от пътя преди входа на Приморско. Непроходим между селата Росен и Веселие е път III- 99- 2.

Плажната ивица на Приморско е отнесена. Приливната вълна е отнесла заведение и автомобил в морето на южния централен плаж в града. В този момент е нямало хора в колата. Много търговски обекти са наводнени, отнесени са шазлонги, чадъри, лодки, има счупени дървета от бурята.

Къмпингите "Градина" и "Смокиня" са под вода. Каравани и палатки плуват във придошлата вода, предаде кореспондент на "Стандарт".

Над 120 сигнала за наводнени приземни етажи в община Приморско са получени след обилните валежи, съобщиха от пресцентъра на МВР. На територията на община Созопол множество сигнали са подадени за района на ваканционно селище „Дюни" и къмпинг „Каваците". В района на община Царево сигнали има предимно за с. Лозенец и къмпинг „Оазис", пише "Фокус".

Бензиностанция преди Созопол е наводнена. Районът на с. Равадиново - местността „Пейчов мост" и детелината на входа на селото са откъснати. Прекъснати са второстепенните пътища за к-г „Каваци" и ваканционно селище „Дюни", както и пътят, преминаващ покрай резерват „Аркутино" и свързващ Бургас и Приморско. Алтернативният обходен маршрут е Приморско – с. Ясна поляна, с. Ново Паничарево – Бургас.

Наличният състав на районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението" е изпратен в засегнатите общини. Екипите работят за извеждане на хора, чиито автомобили са закъсали в затворения участък от главния път Созопол – Приморско, за отводняване на участъците, извършват се дейности по изрязване на дървета, клони и почистване на камъни от пътните платна, допълват от МВР.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е разпоредила Агенция "Пътна инфраструктура" и ВиК - Бургас да предприемат нужните действия за преодоляване на последиците от обилните валежи в района на Приморско и Созопол, съобщиха от пресцентъра на МРР.

Терзиева поддържа непрекъсната връзка с ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура", Областно пътно управление – Бургас и ръководството на ВиК дружеството.

От републиканската пътна инфраструктура е засегнат път II- 99. Залети са участъци между Атия и Черноморец, които вече са отводнени, но почистването продължава, съобщава БГНЕС.

Заради засегнатите участъци е въведен обходен маршрут по път I-9 Ново Паничарево- Ясна поляна – Приморско.

По разпореждане на министър Терзиева от ВиК - Бургас са изпратили техника, която да помогне за разчистването на пътя към с. Веселие.

Почистват се отводнителни канавки, затлачени водостоци и отводнителни шахти. Няма изнесени асфалтови участъци и нарушение настилки, сочи първоначалната информация.

Водата в селата Росен (община Созопол) и Веселие (община Приморско) е негодна за пиене, съобщиха от ВиК Бургас. Една от помпените станции на дружеството е наводнена, в тази връзка водата става само за битови нужди.

Язовир "Ясна поляна" не е прелял, както по-рано съобщиха. Той има свободен обем от 3 млн. кум. м. Язовир Ново Паничарево се изпуска контролирано с 10 куб. м./сек. и няма поводи за паника от преливане.

Два екипа на БЧК са в Приморско и оказват помощ на пострадалите от наводнението, съобщи по-рано председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Той уточни, че няма жертви от щетите, оказва се и психологическа помощ на хората.

„Нещата в Приморско са под контрол, но има материални щети. Хубавото е, че времето върви към подобряване и вярваме, че водата ще се оттече до утре, което ще ни даде възможност да навлезем в районите, пострадали по-тежко от наводнението", каза Григоров.

Няколко души, които попаднаха във водния капан, бяха спасени от екипите. Операцията по спасяването на 6 души, които по-рано бедстваха в Приморско, е приключила успешно, каза кметът на Приморско д-р Димитър Германов. Хората бяха заклещени в района т. нар. завой „Ставински". Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" стигна до тях и ги извози с лодки. 

Продължава заседанието на Кризисния щаб в сградата на общината. Пътят Бургас-Созопол остава затворен.

Това предизвика голямо задръстване на входа на Созопол.  Кметът на града Добри Добрев е попаднал във водния капан и стоял на колоната от автомобили около час, след което се върнал обратно в Черноморец. 

До момента няма сигнали за сериозни щети или за бедстващи хора, съобщи за "Флагман" Добри Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай