По-солени сметки за ток за варненци заради студени дни

По-солени сметки за ток за варненци заради студени дни | StandartNews.com

Варна. Заради трите много студени дни през октомври средната температура падна с 10 градуса, а с 21 % се качи товарът на мрежата, каза изпълнителният директор на Енерго-Про Стефан Абаджиев. Той направи уговорка, че с толкова проценти няма да се увеличат сметките, но ще са по-солени през ноември, ако студените дни този месец продължат.

"Не очакваме повторение на февруарските събития през зимата, защото за същото потребление сметките ще бъдат с 4,07 % по-ниски за битовите абонати, с толкова, колкото е намалението на цената на електроенергията от 1 август, въведена от държавния регулатор", посочи Абаджиев. На нарочно свикана пресконференция той би тревога, че дружеството ще увеличи между 50 и 70 милиона лева годишните си разходи за допълнителни дейности, ако влязат в сила промените в Закона за енергетиката, според внесения от 20 септември законопроект за тях.

Тогава са необходими инвестиционни вложения в размер на над 300 милиона лева за Енерго-Про, посочи шефът на компанията. Той каза, че всъщност 2013 година е нулева за инвестиции в дружеството заради въведеното от 1 август намаление на цената на електроенергията. Ако авариите през зимата се увеличат с 1 %, няма да можем да успяваме. Нашите екипи работят на границата, каза още шефът на Енерго-Про. Цената от 1 август не дава възможност за ударни инвестиции, а всички експлоатационни дружества имат една мечта - да правят вложения, допълни той.

В дружеството направили няколко проекта за вътрешна оптимизация, има намаление на разходите за офиси, шефът на Енерго-Про твърди, че дружеството няма администрация. В него на територията на цяла Североизточна България работят 2500 души като всеки от тях има технологични функции. Голям човешки ресурс от 165 човека разглеждат жалбите като лавината от тях е била в края на март, колкото за цялата 2012 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай