Последните тракийски царе изплуваха от миналото на Бургас

Последните тракийски царе изплуваха от миналото на Бургас | StandartNews.com

Последните трима тракийски царе изплуваха от миналото на Бургас. Историята им е запечатана върху мраморна плоча, която археолозите са открили при разкопки в Аква Калиде. Върху нея на старогръцки език са издялани имената на трима от последните тракийски царе. Надписът свидетелства, че между тях е имало династическата връзка. Артефактът е безценен, защото за първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица - тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I. Плочата се датира от 26-37 година от новата ера - време, в което Исус от Назарет вече е в зряла възраст и печели все повече последователи в Юдея, а споменатият Реметалк II води въстание срещу римския император Тиберий Юлий Цезар Август. Десетина години след този период Рим окончателно детронира Сапейската династия и слага край на тракийското царство като самостоятелно държавно образувание, а Тракия става поредната римска провинция.

В уникалния надпис се споменава още за светилище, изградено от Аполоний Ептайкент /стратег при тракийския цар Реметалк II на Анхиало и на местата около Анхиало/. То е било посветено на богинята Деметра и мраморната плоча вероятно е част от самия храмов комплекс. Археолозите са единодушни, че вероятността светилището да се намира в Акве Калиде край Бургас е огромна.

"Тази находка излезе, докато изграждаме новата канализация на кварталите Ветрен и Банево. Тя не е от злато, но стойността й е по-голяма от тази на благородния метал. Надписът запълва белите полета в историята на последните тракийски царе. Имайте предвид, че сме разкрили едва 10 % от територията на Аква Калиде. След тази находка засилваме финансирането на разкопките и ускоряваме работата на обекта, защото очакваме да открием не само светилището на Деметра, но и голяма християнска църква, тъй като сред намереното е и част от реликварий", каза кметът на Бургас Димитър Николов. Последните открития в Аква Калиде бяха представени на пресконференция от археолозите доц. Димчо Момчилов и Мирослав Класнаков, които работят на обекта, както и от директора на РИМ - Бургас Милен Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай