Порой удави родното село на Чудомир

Самотни старци, затиснати от водната стихия, се разминали на косъм със смъртта

Порой удави родното село на Чудомир | StandartNews.com

Стара Загора. Родното село на Чудомир - Турия, бе буквално удавено от придошлата река след изсипалия се в неделя привечер пороен дъжд. Река Турийска, която минава през селото, излязла от коритото си и нахлула в дворовоте и къщите на хората в долната махала. Пороят е отнесъл асфалта на една улица заедно с паркираните няколко коли.

„Наводени са около 60 къщи, за щастие няма пострадали хора, но има удавени домашни животни - 21 малки прасенца в една ферма край реката и кокошки по дворовете", съобщи кметът на община Павел баня Станимир Радевски. Родната къща на Чудомир е в горната махала, на високото и не е наводнена.

Цяла нощ екипи на пожарната и Гражданска защита са помагали на самотни възрастни хора, затиснати в домовете си от водната стихия. Най-драматично е било спасяването на 79-годишния Георги Дойчинов, който от 7-8 години е прикован на легло. Когато пожарникарите влезли в стаята, леглото му плувало и буквално само главата му била над водата. От електроразпределителното дружество ЕВН са отказали да изключат електрозахранването, но огнеборците с риск за живота си влезли в къщата и изнесли на ръце стареца на горния етаж. Малко след това дядо Георги изпаднал в шок, изгубил ума и дума и цяла нощ полицаи са го пазили да не посегне на живота си. Същия ужас е изживяла и самотната баба Стефана, на 78 години, докато чакала спасителите. Пред очите ѝ водата нахлула в къщата и стигнала буквално до прозорците. Бабата се качила на стъпалата и изчакала пожарникарите да я измъкнат от водния ад.

„Отводняването на дворовете и къщите е започнало още в неделя вечерта, но необитаеми все са още 20-ина къщи, които са зарити с една педя тиня и кал", съобщи кметът на селото Невена Соколова. Хората ще се подслонят за известно време при близки и познати в селото. Според нея коритото на реката било чисто и не това е причината за бедствието. Проблемът идвал оттам, че гората над селото и брегът на реката са олисели от безжалостното изсичане в последните години и нямало какво да спира пороите при обилен дъжд. „Протестирали сме, до кого ли не сме писали писма, но никой не чува, секат на поразия гората", посочи безсилието си кметът.

Обилният дъжд, над 20 л/сек., е наводнил и сградата на централна поща в Казанлък и множество гаражи и мазета.

На мястото на бедствието вчера дойде и областният управител на Стара Загора Живка Аладжова заедно с експерти от РЗИ и Социално подпомагане. Бедстващите семейства са получили топли завивки, храна и минерална вода. Областната шефка е разпоредила да бъде изследвана питейната вода, както и да бъде направена цялостна оценка на щетите в Турия и община Павел баня. Според предварителната оценка на експертите щетите надхвърлят половин милион и общинарите се надяват те бъдат компенсирани.

„Ще направим всичко възможно, за да може хората в региона максимално бързо да възстановяват нормалния си ритъм на живот и работа и максимално бързо да получат първоначалните обезщетения от 325 лв", увери Аладжова. Ще се извърши оглед и оценка на всеки един от засегнатите домове. Изготвената оценка на щетите, придружена със становище на старозагорския губернатор, ще бъде представена пред Междуведомствената правителствена комисия за възстановяване и подпомагане.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай