Поредица от уроци по родолюбие готви пернишкият музей

Поредица от уроци по родолюбие готви пернишкият музей | StandartNews.com

Регионалният исторически музей в Перник готви поредица от родолюбие за децата от детските градини и училищата в община Перник. По заявка от училищните ръководства специалисти от музея ще гостуват с презентации в учебните заведения и Районния младежки дом в пернишкия квартал "Мошино". Ще има и изнесени часове в залите на музея, съобщи неговият директор Емилия Велинова.

От средата на февруари до края на месеца темата на уроците ще бъде за паметта за Васил Левски в Пернишко. На 16 февруари в музея ще бъде открита и изложба "Съратници на В.Левски в Пернишко".

Другите теми на уроците по родолюбие са посветени на Освобождението. Децата ще могат да научат за бойния път на Самарското знаме, съхранявано в първите години след Освобождението в казармата в Радомир. Съвместно с дружество "Традиция" ще има и открити уроци на тема "Пътят към свободата" – въстания от днешна Пернишка област – Карпошово въстание, въстание от 1737г., "Трънска буна".

От 3 до 20 март в музея ще бъде представена изложбата "Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) – забравени гравюри от френски автори" с фототипни гравюри, предоставени от Национално сдружение "Русофили".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай