Политици и общественици почетоха паметта на Нури Адалъ

Политици и общественици почетоха паметта на Нури Адалъ | StandartNews.com

Кърджали. Политици, общественици, близки и роднини почетоха видния общественик и поет Нури Адалъ, известен още като "българския Нелсън Мандела". На гроба в родното му село Островица цветя и венци поднесоха зам.-председателят на ДПС Рушен Риза, депутатите от Движението Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, зам. областният управител Муса Сеидахмед, областният лидер на ДПС Бахри Юмер, общински кметове и партийни лидери от региона.

„Нури Адалъ е една светлина за българските турци в борбата за защитата на правата и свободите на мюсюлманите, живеещи в страната по времето на комунистическия режим от 1945 до 1989 година. Днес ние много лесно може да казваме, че искаме свободно да говорим и изучаваме майчиния си език, да изповядваме религията си, да имаме министри, но Нури Адалъ това го направи по времето на тоталитарния режим на Тодор Живков и затова той трябва да живее във всеки един от нас", каза Рушен Риза.

По време на тоталитарния режим Адалъ е прекарал 23 години от живота си в затвори и изгнание с неясна присъда. Известен е още като "българския Нелсън Мандела" заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай