Полагат основите на нова черква в Радомир

Полагат основите на нова черква в Радомир | StandartNews.com

Основите на нова черква в Радомир положиха на празника Благовещение, избран за рамо на храма. Събитието е с благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Проектът на новия храм е готов и е дарение от група архитекти, проектанти и инженери, които са пожелали анонимност. Черквата ще се прави изцяло с дарения на граждани и фирми. По сметката на църковното настоятелство засега са постъпили 10 000 лв. от миряни, а девет големи местни фирми са се ангажирали с финансова и друга подкрепа. Дарение е и основният камък на храма. Настоятелството ще дава точен отчет за всички получени средства и за направените разходи. Даренията се събират и в две урни, поставени в 150-годишната църква „Св. Димитър" и във фоайето на кметството.

Нов храм в Радомир са искали да строят още през 1952 г., но църковният имот, предназначен за това е отчужден от народната власт и присъединен към двора на съществуващия електротехникум. Идеята се подема отново през 1992 г. Тогава Църковното настоятелство предоставя на общината църковен имот от 4 дка за разширяване на гробищния парк, а местната власт обещава да даде общински терен за построяване на нова черква, но през годините заменката така и не била доведена до край. Идеята е възобновена след земетресението от май 2012 г., когато Радомир също беше силно засегнат.

Благодарение на дарители от осем години в общинските училища и детски градини се изучава православие като свободно избираем предмет и в момента в групите има над 100 деца. Десет младежи са продължили своята подготовка в Семинарията и Богословския факултет. Към новия храм ще има и помещение за неделно училище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай