Показват в изложба спасени монети и оръжия

Показват в изложба спасени монети и оръжия | StandartNews.com

Благоевград. Посетителите на Регионален исторически музей в Благоевград могат да видят изложбата „Спасени културни ценности", посветена на Международния ден на опазването на културните ценности – 18 април. В нея са експонирани оригинални материали от фондовете на музея, постъпили изключително в резултат на работата на областната дирекция на МВР в Благоевград, митница Кулата, Окръжен съд и Окръжна прокуратура.

Експонатите разкриват различни аспекти от всекидевния и празничен живот на хората от античната епоха. Богатите колекции от накити – фибули, коланни токи и апликации, елементи и апликации от колесници и конска сбруя, великолепни образци на римската бронзова пластика, средновековно въоръжение и много други експонати, показват специфичната материална култура на населението, обитавало българските земи в древни времена.

Основен акцент в изложбата са уникалните антични находки - комплект от сребърни съдове със запазени части от сребърен ритон за вино и двувърх железен меч, които са без аналог в България.

В нумизматичната част на експозицията са изложени едни от най-ранните сребърни монети, включени към племенното трако-македонско монетосечене от V – IV в. пр. Хр., бронзови монети на македонските царе от Филип II до Персей; автономни бронзови монети на Македония и Тракия; тетрадрахми на Атина и Тасос от т. нар. нов стил, ползвали се с голяма популярност по тракийските пазари. Посетителите ще се запознаят и с основните римски монетни номинали (ас, сестерция, фолис, антониниан, дупондий, центенионалий), римското провинциално монетосечене (II – III в.), обхващащо провинциите Мизия, Тракия и Македония.

Представени са образци на ръчно изработено оръжие от кр. на ХVIII – нач.ХIХ в., кремъчно и капсулно-ударни пищови и пушки, богато орнаментирани с висока художествена стойност. Има и ятаган от ХIХ в. с красив бронзов обков и кавказки кинжал. Ценни експонати са и офицерските саби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай