Погребали болярин със златна шапка

Свързват богаташа с бащата на Ивайло

Погребали болярин със златна шапка | StandartNews.com

Велико Търново. Заможен болярин, погребан със златна шапка, откриха археолози край Павликени. Докато проучваха средновековна църква от 13 век край павликенското село Росица, те се натъкнаха на некропол.

Край храма са разкрити 16 гроба, 4-5 от които мъжки и няколко детски. В един от тях е намерена златно-сърмена тъкан около черепа, което дава основание да се мисли, че тя е била част от шапката на заможен мъж от 13 век, най-вероятно болярин. Повече данни ще бъдат получени след лабораторния анализ, който се прави, каза археологът Евгени Дерменджиев.

Според архимандрит Георгий, по чиято инициатива се строи манастирът, на същото място е живял Ивайло, който по-късно вдига въстание и става цар. Поляната, на която ще се издига неделното училище е известна с името "Грухчовата". Според легендите, точно тук свинарят Ивайло е отглеждал 30 хиляди прасета.

Една от версиите е, че болярското погребение със златната тъкан може да се свърже с бащата на Ивайло. Археолозите обаче за сега не я подкрепят. Близо до мястото е имало и Римска крепост, която все още не е изследвана. Частично проучени са и две полувкопани жилища.

Край църквата са открити и три добре запазени пещи и огнище за приготвяне на храна и обработка на метал.

Манастирът, който отец Георгий строи от две години с дарителски средства, може да бъде завършен през септември следващата година. Камбаната е дарение от Цветан Цветанов в годините, когато още не е бил министър, каза отецът.

Разкопките в местността “Манастира” започнаха, след като до новостроящият се манастир "Св. Йоан Предтеча" излезязоха артефакти от средновековието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай