Поетеса пали огънят на Яворовата поезия

Поетеса пали огънят на Яворовата поезия | StandartNews.com

Стара Загора. Традиционните Яворови януарски дни, които традиционно се откриват на рождения ден на поета – 13 януари, и тази години ще съберат в родния му Чирпан стотици негови почитатели и изследователи.

Тридневните празници са посветени на 136-та годишнина от рождението и 100 години от смъртта на гениалния черпанлия. Факелно шествие ще премине от родния дом на Яворов до паметника на поета в градския парк, който също носи неговото име. Факлоносците са лауреати на поетични конкурс в Поморие, едно от българските градчета, белязали началото на творческия път на Яворов. Честта да запали огъня на Яворовата поезия ще има поетесата Валентина Радинска. Тя ще произнесе и празничното слово за живота и творчеството на Яворов на тържествената вечер, която по традиция завършва с рецитал на млади български поети.

„Тази година ще отбележим Яворовите дни в изцяло обновения комплекса около родната му къща", посочи със задоволство кметът на Чирпан Кичка Петкова. Миналата година общината е реализирала мащабен европроект за над 1,2 млн. лв. Реновиран е бил изцяло родния дом на поета, обновена и модернизирана е била експозиционната зала, в двора пък е изграден кокетен амфитеатър за провеждане на културни прояви на открито.

Кръгла маса „Явороов – 100 години безсмъртие" на изследователи на неговото творчество, гостуване на пловдивското издателство „Жанет 45", художествени изложби, документални филми и спектакли са включени в програмата на тридневните празници в Града на Яворов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай