Подземният минен музей в топ 100 на туристите

Подземният минен музей в топ 100 на туристите  | StandartNews.com

Перник. Уникалният за Балканите подземен минен музей влезе в 100-те национални туристически обекти. Пернишката перла получи сертификат от Българския туристически съюз и вече си има свое квадратче в книжката за печати на туристите.

Само за един ден събрахме над 1000 подписа от перничани и задействахме процедурата по включването на музейните катакомби в топ 100 на България, похвали се Данислав Захариев. Той и колегите му от младежката организация на ГЕРБ в града са инициатори за сертифицирането.

Документът бе донесен от представители на БТС и от бившия министър на икономиката и туризма Делян Добрев Музеят е единствен по рода си. В туристически атракции са превърнати и подземия в Полша и още няколко страни в ЕС, но те са с галерии на солници, а не с кюмюр. Очаква се сертификатът да доведе цяла армия от туристи в автентичните руднични галерии в Перник.

Само след месец ще бъде представена и първата атракция за новия статут на музея. Гномове ще посрещат туристите в подземията в нощта на музеите. На 18 срещу 19 май в катакомбите с мултимедия ще бъде представен автентичния миньорски труд и рушенето на пластовете кюмюр пред очите на гостите. Те пък ще бъдат посрещнати от деца, преоблечени като джуджета, закрилници на миньорите ще бъдат техни гидове.





Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай