Подпочвени води разцепиха пътя за хижа „Беласица” над Петрич

Подпочвени води разцепиха пътя за хижа „Беласица” над Петрич | StandartNews.com

Пътят от Петрич за хижа „Беласица" се разцепи заради подпочвени води и падналите дъждове. Шосето е компрометирано в продължение на 30 метра. Проблемният участък е в планина Беласица, по средата на 8-километровия път от града за хижата. Компрометиран е вертикално, едното платно е затворено за движение. Спешно са поставени необходимите знаци и маркировка. Водачите на МСП трябва да карат много внимателно и бавно в този участък, за да не стане катастрофа. Комисия от общината е направила оглед на мястото и е дала становище за ремонтните дейности.

„Не става въпрос за свлачище. Там има и дървета, и изградени габиони – мрежи, в които има камъни. Най-вероятно проблемът е заради подпочвени води. Започваме веднага да го укрепваме с наши средства, ще са нужни поне 20 000 лева. После дано ни преведат сумата от Комисията за възстановяване и подпомагане. Възможно е да се направят още габиони в района на разцепилия се път", каза кметът на община Петрич Вельо Илиев.

Ще се работи ударно, защото само след 20 дни е празникът Цветница, който общината чества всяка година край хижа „Беласица". Хиляди жители на града, околните села и техни гости се качват в планината, за да участват в тържеството. Целта ни е да възстановим пътя до 5 април, когато е Цветница, защото тогава се очакват хиляди хора да се качат до хижата, каза още градоначалникът на Петрич. Пътят всеки ден се използва от туристи и спортуващи хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай