Подариха електронна библиотека на базата ни в Антарктида

Подариха електронна библиотека на базата ни в Антарктида | StandartNews.com

Кърджали. Първата електронна библиотека на Антарктида е филиал на кърджалийското читалище „Обединение 1913". Това стана факт при посещението на проф. Христо Пимпирев в града по повод 100-годишнината на най-старото училище „Отец Паисий" и отбелязването на стогодишния юбилей на читалище „Обединение 1913". Председателят на читалището Стоян Анадолиев връчи електронната книга на проф. Пимпирев. „Нашата база първа ще разполага с електронна библиотека на ледения континент", каза полярникът.

„Първите книги, които ще бъдат качени в електронната библиотека, ще бъдат "Окото на космоса" на Боян Биолчев и "Антарктически дневници" на Христо Пимпирев, както и историята на читалището и на първото българско училище в Кърджали", обясни председателят на кърджалийското читалище Стоян Анадолиев.

„На Антарктида вече има ледник, който носи името Кърджали. Той е южен ледник, много, много красив и е подвижен, а това значи живот Надявам се един ден кърджалийските деца да бъдат сред жителите на Антарктида, защото там е бъдещето на науката", разказа проф. Пимпирев. Ученици от СОУ „Отец Паисий" прочетоха откъси от книгата и засипаха автора с въпроси. Те му подариха плакет на паното "Апостолите на България" на художника Георги Трифонов.

„Най-сладкото е да правиш от нищо нещо. Изградихме нашето селище на Белия континент със собствените си ръце и с оскъдни средства, а другите държави разполагаха с бюджети за Антарктида в размер на десетки милиони долари. Сега базата ни има православен храм "Иван Рилски", пощенски клон, музей, сега вече и електронна библиотека", сподели на срещата в Кърджали ръководителят на българските антарктически експедиции проф. Христо Пимпирев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай