Подаръци и поздрави за акушери и гинеколози

Подаръци и поздрави за акушери и гинеколози  | StandartNews.com

По случай днешния стародавен празник в българския народен календар, познат като Бабинден, областният управител на Добрич Детелина Николова поздрави здравните работници в Акушеро-гинекологично отделение и Отделение по неонатология при МБАЛ - Добрич.

„Този празник носи надежда, светлина и вяра в бъдещето. Споделям огромното уважение към вашия труд, който е свързан с неизмеримата човешка радост - появата на новия живот! Отнасям се с респект към благородната ви мисия! Възхищавам се на силния характер, съчетан с безспорни умения и професионализъм, обич, грижа и отговорност, каквито вие притежавате. Убедена съм, че благодарните очи и сияещи лица на пациентите, са най-голямата отплата и награда за усилията, които вие ежедневно полагате!", заяви Николова и връчи подаръци на лекари и акушерки.

Поздрав от името на кмета към своите доскорошни колеги отправи зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Тя подари на завеждащия на родилното отделение пластика - ръка, подаваща дете. Лекари, акушери и техните гости бяха поздравени с изпълнения от малчугани от една от детските ясли в града и техните каки и батковци от една от детските градини в Добрич. През миналата година 999 бебета са се родили в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, каза д-р Йовка Тихонова - началник на Отделението по неонатология. Двойките близнаци са 15, а недоносените новородени - 118. Най-малкото бебенце е било 740 грама, след стабилизацията му е преведено във варненска болница. Най-голямото бебе е 4 950 грама. Повечето новородени - 504, са момченца, сочи още статистиката.

И кметът на Варна Иван Портних почете празника и присъства на ритуал по повод Бабинден в родилното отделение на МБАЛ „Св. Анна". Сред гостите бе и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

„От началото на тази година при нас са проплакали 103 бебета, което е с 23 повече, в сравнение със същия период на м. г. През 2015 г. пък новородените бяха 1514. Не отстъпваме от позициите си на едно от 6-те специализирани отделения в страната с най-много раждания годишно", похвали се д-р Милко Папазов, началник на отделението. В празника се включиха студенти от Медицинския университет, които изпълниха ритуал по „бабуване".

„Днешният ден е специален, защото е повод да благодарим на Вас, които сте благословени да дарявате живот! Нека повече новородени да проплакват в грижовните Ви ръце, а ние ще имаме ангажимент да подобряваме и модернизираме болничната база!", обърна се към персонала на отделението кметът Иван Портних.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай