По 2 метра на смяна копаят към затрупаните двама миньори

По 2 метра на смяна копаят към затрупаните двама миньори | StandartNews.com

Симитли. Издирвателната акция за намирането на двамата затрупани миньори в рудник „Ораново" в Симитли продължава 11-ти ден. На 16 юли след 09,30 часа огромни скални и кални маси се срутиха и под тях останаха четирима въглекопачи. Часове по-късно бяха открити мъртви 45-годишният Христо Младенов и 41-годишният Асен Стойнев. Все още няма следа от 42-годишния Николай Михайлов и 35-годишния Иван Лазаров, и двамата от село Крупник.

8 метра са изкопали за две денонощия миньорите от рудник "Ораново", данните са до 08,00 часа тази сутрин. Работят над 20 спасители, на първа линия са най-опитните. Галерията се пробива чрез взривяване, след което се проветрява, а после въглищата се изтеглят назад чрез верижния транспортьор.

Екипите работят в нормален режим, няма изникнали непредвидени препятствия по пътя им към миньорите. По около 2 метра се напредва на смяна в близо 33-метровата обходна галерия. Тя е във формата на буквата „П" и заобикаля разлива от кал и глина във фаталната 64-та галерия, където се разигра трагедията. През нея ще се влезе в лента „А", където се предполага, че се намират двамата въглекопачи.

Късно вчера беше монтиран и верижен транспортьор, който помага за по-бързото извозване на изкопания материал. След първите 6 метра миньорите са направили снощи така наречения кръст или завой. Според специалисти след повече от 10 денонощия за спасителна акция вече не може да се говори. Целта е да се открият затрупаните мъже, а след това ще се правят анализи и изводи какво и защо се е случило. Експерти са изчислили, че новият тунел трябва да се отклони от старата галерия с поне 4 метра, за да се копае в здрав въглищен масив. Според тях това е най-безопасният път за спасителите към двамата миньори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай