Пловдивски фирми ще строят жилища в Казахстан

Пловдивски фирми ще строят жилища в Казахстан | StandartNews.com

Пловдив. Пловдивски фирми ще получат възможност за изграждане на жилища за 120 000 хиляди казахстанци. Това стана ясно след завръщането на делегацията на града под тепетата от бившата съветска република. Визитата бе по повод началото на партньорство между Пловдив и Шикмент, в който живеят 700 000 души.

Тенденцията е населението на казахския град да се увеличи с още 120 000 хиляди, за които ще е нужно построяването на нови домове. Това е възможност пред пловдивските фирми да проектират и изградят новите сгради, обясни председателят на местния парламент под тепетата арх. Илко Николов, който бе ръководител на българската делегация.

Град Шикмент е голям икономически център в Казахстан. Развива предприятия в металургичната, химическата, нефтопреработвателна и хранителната промишленост и има сериозен, неизчерпан ресурс от полезни изкопаеми. Разполага с международно летище и огромен потенциал за развитие. Проблемите, пред които е изправен градът, са свързани с екологията и опазването на околната среда, с принципите на устойчивото строителство, с изграждането на зелени сгради и енергия, а всичко това предизвиква интереса на наши фирми, които могат да участват в тези актуални, животоспасяващи човечеството дейности, коментираха още участниците в пловдивската делегация.

В момента се обсъжда и въпросът за побратимяването на двата града, което ще отвори още възможности пред пловдивския бизнес за дейности на територията на Казахстан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай