Плевнелиев ще се бори със зъби и нокти за тунел под Шипка

Плевнелиев ще се бори със зъби и нокти за тунел под Шипка | StandartNews.com

Габрово. Тунелът под Шипка, ще бъде факт през следващия програмен период. Ако дойде правителство, за което тунелът не е приоритет изграждането му би могло да бъде поставено под риск, но аз съм гарант на проекта и ще се боря със зъби и нокти в мандата си за този проект. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на първата копка на обходния път край Габрово. Според държавния глава има пари, а срокът е ясен.

"Първият етап струва 3 млн. лв., 20% от тях са съфинансиране на Българската държава, а останалото са европейски фондове по ОП "Транспорт". Проектът включва изграждането на 23 км. трасе, включително един тунел от 540 метра и няколко мостови съоръжения. И ще стигнем до началото на втория етап. От там нататък ни трябват около 150 млн. евро, още 10 км. път и 4 тунела, най-големият от които тунелът под Шипка-3.2 км."

Плевнелиев припомни, че тунелът е един от четирите приоритета на следващия програмен период: „Това е достатъчна гаранция. За целта обаче трябва да се направи проект и така тунелът би могъл да стартира в началото на програмния период".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай