Плевен търси 1 млн. за път, за да задържи инвеститор

Плевен търси 1 млн. за път, за да задържи инвеститор | StandartNews.com

Кметът Георг Спартански готов да мобилизира общината поне за частичен ремонт на пътя

Плевен рискува да загуби като стратегически инвеститор френската фирма "Малтери суфле", която възнамеряваше да вложи близо 20 млн. евро в изграждане на модерен завод за малц край града. Причината е разбит път в индустриалната зона до имота на компанията, по който евентуално ще трябва да минават десетки тежки камиони с бъдеща продукция дневно. "Малтери Суфле" е световен лидер в производството на малц от ечемик за пивоварната индустрия. Компанията планираше да произвежда суровината в Плевен, след като закупи бившата бирена фабрика. Освен това французите са собственици на бирения завод в Хасково. Имат свои предприятия в Румъния и в Сърбия.

Дават работа на около 4000 души

Според тях регионът е много благодатен за земеделие. Фирмата разработва нови сортове ечемик, които земеделските производители отглеждат. Тя е наела екип от агрономи, чрез които контактува със земеделци от Видин до Русе.
"Наскоро имах откровен разговор с Оливие Жофроа, представителя на "Малтери Суфле" у нас. Казах му, че е невъзможно само с общински средства да бъде рехабилитиран този път. Въпреки че той е по-малко от 1 километър дълъг и че те справедливо настояват да се оправи. Този участък ще глътне над милион и няколко стотин хиляди лева. Илюзия е да се мисли, че община Плевен може да си позволи този лукс. За тази година имаме общо за капиталови разходи 5 млн. и 885 хил. лева. От тях 2,7 млн лева са преходни държавни средства от миналата година, които бяха дадени за ремонти на улици и на един надлез.

Това, което може да направи местната власт в Плевен, е със собствена техника на общинската фирма "Инжстрой"

да изравни дупките по пътя

да трамбова настилката и да постави чакъл. Така ще има поне елементарна проходимост по този път, сподели градоначалникът Георг Спартански.

Той лично и на място тези дни се убедил, че на участъци пътя по т. нар. улица "Втора задгарова" е осеян с подобия на лунни кратери. Обещал на чужденците да разговаря с депутати и с вицепремиера Меглена Кунева за съдействие. Поставил въпроса пред г-жа Кунева при визитата й миналата седмица.

"Малтери Суфле" предстои да реши дали да разшири инвестицията си в Плевен с планираните 40 млн. лева, или да го направи на друго място. Но каквото и да реши френската фирма, това е важен път в индустриалната зона. Дори да продадат терена, този, който ще го купи, ще постави същите искания. Освен това този път служи за достъп до други големи предприятия, винаги ще има нужда от него, категоричен бе Георг Стартански.

Надявам се кабинетът и по-точно финансовото министерство целево да ни отпусне необходимите средства, сподели той. Проблемът с ремонта на улицата е протакан повече от една година и французите са изключително недоволни, че чакат толкова време напразно, призна той.
Спартански разчита на

програмата на правителството да подкрепя чуждите инвеститори

и да мисли доброто на българската икономика. Съществена част от нея е развитие на регионите, които са на последно място в Европейския съюз, какъвто е Северозападният. За Плевен е изключително важна подобна инвестиция, посочи той. С официално писмо френският инвеститор го е уведомил наскоро, че решението за бъдещето развитие ще бъде взето до края на юни.

Въпросните 960 линейни метра път, които се нуждаят от ремонт, изглеждат трагично и по него трудно се ходи пеша. Настилката му трябва да бъде не просто асфалт, а да е със специални товароносимост. Очаква се по шосето да се движат стотици и даже хиляди тежкотоварни автомобили от по 40 тона, които ще карат ечемик. Произведеният малц ще се продава из цялата страна.

"Няма откъде да извадим 1 млн. лева за този участък, а инвестицията ни е важна и молим правителството да ни помогне. Аз не виждам трети вариант. Най-добрият е целево финансиране, както правителството обичайно прави за едно или друго. Миналата година по това време отпусна 2 млн. лева за ремонти на улици в Плевен, но в тях не влизаше тази", посочи кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай