Питейната вода в наводненото село Турия е чиста

Питейната вода в наводненото село Турия е чиста | StandartNews.com

Стара Загора. Питейната вода в наводненото от неделния порой Павелбанско село Турия е в съответствие с нормите и годна за пиене. Това показват първите резултати от микробиологичния анализ на пробите от водоснабдителната мрежа на селото, взети за изследване в деня след наводнението.

Ден преди това са излезли и резултатите от физико-химичния анализ, които също били в съответствие с нормативните изисквания Това потвърждавало извода, направен от експертите при огледа на място, че няма поражение на водопреносната мрежа.

Във вторник отново от краен потребител са взети нови проби питейна вода за повторен микробиологичен анализ. Те щели да бъдат готови в четвъртък и дотогава РЗИ препоръчва на живеещите в Турия все още да се въздържат да ползват водата за пиене и готвене. Досега нямало регистрирани случаи на заболели от чревни инфекции от общопрактикуващите лекари, обслужващи хората от селото. Наблюдението обаче щяло да продължи.

Междувременно потребители на АСН сигнализираха, че не всички жители на селото са получили по 3 л минерална вода, както обявиха от БЧК. От кметството потвърдиха тази информация. „Само живеещите в наводнените 60 къщи получиха по две бутилки минерална вода", поясни кметицата на селота Невена Соколова. Тя отхвърли обвиненията в социалните мрежи, че много хора в селото не знаели, че не бива да се пие вода от чешмите. „Цялото село е облепено с обяви, има и в пенсионерски клуб, и в магазина, посочи Соколова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай