Перник се отказва от тролеите

Перник се отказва от тролеите | StandartNews.com

Перник е на път да се откаже от тролеите и да ги замени с електробуси или автобуси на природен газ. По предложение на кмета Вяра Церовска темата беше разисквана в Общинския съвет.

През юли, миналата година, съветниците решиха с финансиране по проект да се купят нови тролейбуси, да се обнови тролейбусната инфраструктура и заедно с това да се въведат система за контрол на обществения градски транспорт, информационни електронни табла на спирките и електронна система за таксуване на пътниците. Това беше единият от вариантите предложен по направен проект за интегриран градски транспорт, в който се предвиждаше и изготвяне на план за мрежа от велоалеи из целия град.

Сега по искане на кмета съветниците се съгласиха да бъдат актуализирани прединвестиционното проучване за системата на градския транспорт и анализът на разходите и ползите при замяна на тролейбусите с електробуси.

С нов финансов анализ Община Перник трябва да докаже необходимостта от предложената алтернатива, за да може проектът да получи финансиране като част от инвестиционната програма, съдържаща проекти от интегрирания план за градско възстановяване и развитие. За осъществяването на тази програма, както вече е известно Перник ще получи 24 милиона лева по Оперативна програма „Региони в растеж" , като една от 39 общини в страната в готов интегриран план за развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай