Пазят скъсана дига до с. Срем

Пазят скъсана дига до с. Срем | StandartNews.com

Хасково. Денонощно наблюдение при скъсана от преди проливните дъждове дига на р.Тунджа край с.Срем, Тополовградско, е разпоредил областният управител на Хасково. Няма опасност за разливи, но мярката е превантивна, предвид наводнението от преди 2 години в хасковски регион, обясни Кадир Исов.

Той уточни, че след обилните дъждове през последните дни в Хасковски регион няма усложнена ситуация на територията на нито една от общините.

През последните два дни действително се отчита повишено ниво на р. Марица при Свиленград, Любимец и Димитровград, където нивото й е на 50 см. в момента и е далеч под критичния минимум от 3,20 м.

Областният коментира, че превенцията, която беше извършена късно на есен за контролирано спускане на язовира при с. Стамболийски, е осигурила достатъчно свободен обем във водоема. В момента той е с 50 % свободен капацитет.

Непрекъснато се следят и нивата на реките Арда и Тунджа, които през Хасковска област минават през общините Маджарово и Тополовград.

Исов съобщи още, че до месец-месец и половина се очаква да започне ремонта на моста край с Винево, през който неотдавна при силен порой с колата си падна и загина семейство от Кърджали с дете. А самото съоръжение беше обявено за опасно заради подронените си основи.

Кадир Исов е получил уверението и на заместник-министъра на земеделието Явор Гечев, че производителите от региона на Хасково, които преди два дни пострадаха тежко от падналата на места с големината на "пинг понг" градушка, ще бъдат обезщетени.

Все още обаче не е обобщен точния размера на щетите.

Областният управител на Хасково Кадир Исов предложи помощ още сутринта в петък на бедстващите Варна и Добрич. Губернаторът е направил това писмено и е изразил пред колегите си от Североизточна България, че Хасково има готовност да изпрати 50 % от капацитета си на Гражданска защита със съответната техника там.

"Трагедията е наистина голяма. Има загинали хора, други останаха без покрив над главата си, нещо, което Хасковско преживя само преди 2 години в с. Бисер. Понякога обаче природата е безкомпромисна", коментира случващото се Исов.

Той е изпратил във Варна и Добрич и съболезнователна телеграма към близките на загиналите в потопа. По разпореждане на Исов в местната държавна администрация в Хасково се създава и организация за старта на благотворителна кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията през изминалото денонощие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай