Пазят със забрани защитена територия

Пазят със забрани защитена територия | StandartNews.com

Проведе се общественото обсъждане на актуализирания план за управление на НП „Рила"

Дирекция Национален парк „Рила" проведе обществено обсъждане на актуализирания План за управление и План на Резерват „Риломанастирска гора". В двудневния форум се включиха неправителствени организации, ресорни институции, представители на бизнеса, общински администрации и граждани. Преди да бъдат предложени за обществено обсъждане плановете са дискутирани и на работни срещи с участието на ръководствата на 12 общини в обхвата на НП „Рила".

Дискутирани са основни и специфични проблеми на защитените територии, потенциална стойност на защитените територии, дългосрочни цели, ограничения и тенденции, зониране, режими, приоритети през следващия 10-годишен период, програми и проекти, които ще бъдат заложени в актуализирания План за управление.

Проведените теренни проучвания показват, че горите на територията на парка се увеличават с над 14 хил. дка, а новите формации от клек с над 16 хил. дка. От общо 45 653 ха горски територии увеличението на залесените площи е с над 3000 ха, а запасите на дървесина в горите към настоящия момент са 10 млн. куб.м. Предложено е обособяване на нови зони с ограничено човешко въздействие, тъй като е регистрирано натрупване на консервационно значими видове растения, бозайници, безгръбначни, птици и хабитати.

В актуализирания документ са формулирани 28 забрани, норми и условия, общовалидни за територията на НП „Рила", които да залегнат в новия План за управление.

Двата плана и Географската информационна система са част от изпълнението на Проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила I – ва фаза", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.". Общата стойност е 17 609 845,96 лв. Европейските средства са 14 968 369,07 лв., а 2 641 476,89 лв. са национално съфинансиране. Актуализираният План за управление на НП „Рила" ще действа в периода 2015-2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай