Пазят деца и възрастни от животински болести

Пазят деца и възрастни от животински болести | StandartNews.com

Косят и чистят зелените площи в община Сатовча

В община Сатовча се провеждат задължителните хигиенни и противоепидемични дейности за опазване на населението от заболявания, които се предават от животни на хората. Кметът Арбен Мименов издаде заповед, с която задължава управниците на населени места, директорите на училища и детски градини и завеждащите детски ясли да предприемат необходимите превантивни мерки за опазване здравето на населението.

С превантивна цел е предвидено редовно окосяване на зелените площи - места за отдих, паркове, градини, прилежащите терени на детски градини, детски ясли и училища, спортни площадки. Те трябва да се почистват, като се отстраняват паднали клони и гниещи листа, разхвърлени дъски, дървета и се подкастрят храстите, за да не гнездят в тях гризачи, птици и влечуги, които са преносители и причинители на много заразни болести.

Задължително е своевременното извозване и изгаряне на окосената трева. За унищожаване на кърлежи се извършва дезакаризация на зелени площи и живи плетове на височина до един метър. Ограничава се достъпът на безстопанствени кучета около детските заведения, училищата и парковите площи в населените места. Кметовете са длъжни да направят дезинсекция - обработка срещу инсекти, дератизация - унищожаване на вредни гризачи, в постройките с обществено предназначение. Управниците и директорите на училища и детски градини и завеждащите детски ясли редовно да събират и унищожават битовите и органични отпадъци, в които може да има преносители на заболявания и зарази.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай