Пазар на роби край Сандански

Пазар на роби край Сандански | StandartNews.com

Уникална историческа възстановка очаква жителите и гостите на санданското село Склаве тази събота. Групите "Първи италийски легион", и "Първа тракийска кохорта" ще изнесат невероятно шоу там, където някога е имало римско тържище за роби. Ще участват над 20 души - воини, сенатори, занаятчии, гладиатори и роби. На специално обособена арена всички ще имат възможност да се върнат назад в миналото и да надникнат в живота и битките на траките, техните занаяти, търговия. Ще се разкрие какво е представлявал пазарът на роби и как гладиаторите са се обучавали за битки.

Възстановките и традиционният панаир, които ще се проведат, ще запознаят туристите и местните жители с Античната епоха. Чрез атракцията ще се подпомогне осъществяването на възстановка на римски пазар на роби, на гладиаторска тренировка, на Римски пазар. Тържището ще предложи тракийски и римски кулинарии, различни стоки.

"Целта е да се утвърди древният панаир в село Склаве като привлекателно и запомнящо се място с история, легенди и обичаи. В кметството има музеен кът с оригинални дрехи, оръжия, предмети на бита и монети от онова време. Вярвам, че ще ни гостуват не само сънародници, но и гости от Македония и Гърция", каза кметът Павел Пъхнев.

Тракийски воини и римски легиони от Сливен, Карнобат, Стара Загора и Ямбол пък влязоха в битки на античния археологически резерват "Кабиле". Битките бяха основна атракция на двудневния панаир на туристическите забавления и анимации, който се проведе на резервата през уикенда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай