Павликени-Бяла черква с колело за 10 мин. лв.

Павликени-Бяла черква с колело за 10 мин. лв. | StandartNews.com

Велико Търново. С колело на работа от Бяла черква до Павликени ще пътуват жителите на малкото градче. Двете населени места са единствените в България, свързани с велоалея. Горна Оряховица и Лясковец са свързани с тротоар, в Павликени могат да се разходят до съседния град не само пеш, но и с колело дори и през нощта.

Алеята е изградена за 26 000 лв. със средства от бюджета на общината. Велоалеята е с дължина 1180 метра и ще е осветена и през нощта с 17 осветителни тела захранвани от слънчеви панели. По трасето са поставени и няколко пейки за почивка на пешеходците, залесени са и 70 декоративни храста и рози, от местни разсадници.

Кметовете на Павликени инж. Емануил Манолов и на Бяла черква Албена Тодорова прерязаха лентата на новата алея. Отец Георгий пожела на пътуващите по нея безавариен преход.

"Соларни улични лампи са най-скъпата част от първоначалната инвестиция, но във времето ще се окажат много рентабилни, каза кметът инж. Манолов. Алеята е изградена от работници към общинския отдел за ремонт и поддръжка.

Те демонтираха стари и неизползваеми стълбове от улиците на града, грундираха ги и ги монтираха край новата алея.

"На пролет ще бъдат допълнени още няколко стълба на входа на Павликени", каза кметът. Новата придобивка ще улесни жителите на Бяла черква, тъй като голяма част от тях работят в Павликени, а автобусните линии са все по-разредени. Работещите на смени могат да ползват алеята денонощно, като се предвижват с велосипедите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай