Парк сменя казарми

Парк сменя казарми    | StandartNews.com

Хасково. Мемориален парк ще смени рушащите се сгради на бившите казарми зад ДНА в Хасково. 12-те здания в бившето поделение в центъра на областния град се превърнаха в руини, след като на терена влезе изпълнителят на строителните дейности "Геоком" от Гоце Делчев.

На специална церемония на дирекция "Инфраструктура на отбраната" в Министерство на отбраната Иван Пейков връчи протоколът, с който се дава началото на строителните дейности, на шефа на фирмата изпълнител - Бончо Бонева.

За превръщането на 14-те дка пустеещи казарми в мемориален парк от републиканския бюджет миналата година бяха заделени 200 000 лева. 96 000 от тях са разпределени за проектиране, ремонт и реконструкция на паметника на 10-ти  Родопски полк, а 100 000 лева са за събаряне на сградите и изравняване на терена.

Всичко трябва да е готово в края на март, когато ще се проведат тържествата за годишнината от превземането на Одрин.

За последващото превръщане на терена на бившите казарми в мемориален парк ще се  търсят средства от структурните фондове на ЕС. Идеята е да бъде изграден мемориал на всички воини от 10-ти  Родопски полк, загинали за България. Досега специалистите от Историческия музей, от Държавния архив са издирили имената на 1440 загинали военнослужещи от полка.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай