Парк „Рила" стартира проект за над 21 млн. лв.

Парк „Рила" стартира проект за над 21 млн. лв. | StandartNews.com

Благоевград. Дирекция „Национален парк Рила" стартира изпълнението на проект на стойност 21 030 933,20 лв. Той е одобрен от МОСВ и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет. Европейските средства са 17 876 293,22 лв., а националното съфинансиране е 2 154 369,98 лв. Основните дейности по проекта „Устойчиво управление на Национален парк Рила І-ва фаза" бяха представени от ръководителя на екипа по изпълнението и управлението му Ясен Евтимов и главен експерт „Флора" Николина Георгиева. Ще се извършат поддържащи и възстановителни дейности в гори, земи и водни площи, посетителска инфраструктура и капитално строителство, интерпретация и образователни програми, планиране и оптимизация на управлението. Ще се възстановят природни местообитания, ще се опазват и поддържат популациите на някои видове сови, ще се поддържат езерни екосистеми, ще се опазват животински видове и техните местообитания.

В проекта са включени и дейности по изпълнение на противопожарни планове, изграждане на посетителски информационни центрове в близост до територията на парка, контролно-информационни пунктове и контролни пунктове на територията на Национален парк "Рила", премахване на изоставени и опасни за човешкото здраве обекти на територията на парка, обезопасяване на туристически пътеки, обновяване и ремонт на съществуващи специализирани маршрути и проектиране и изграждане на нови, поставяне на информационни и указателни табели в Национален парк "Рила". Друга основна дейност, залегнала в проекта е свързана с маркирането на терен на границите на Национален парк "Рила" и пет резервата.

В сферата на природозащитното образование и интерпретация са заложени дейности като подготовка, организиране и провеждане на екологични образователни програми, издаване на пакет от информационни, образователни и рекламни материали за парка и резерват „Риломастирска гора", 3-D модел презентация за парка, постоянни експозиции и интерпретативни модули и табла в посетителските информационни центрове.

Най-важната и мащабна дейност, по която ще се работи в рамките на проекта, е актуализиране на План за управление на Национален парк "Рила". Ще бъде разработен и План за управление на резерват "Риломанастирска гора".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай