Папазов: Проблемът с метрото в „Дружба" е на общината

Папазов: Проблемът с метрото в „Дружба" е на общината | StandartNews.com

София. Проблемът с достъпа до метрото в „Дружба" е на Столичната община, а не на транспортното министерство. Това обясни в парламента транспортният министър Данаил Папазов. По думите му неговото ведомство е имало отношение само по контрола на изразходването на средствата за изграждане и спазването на проекта.

Жителите на „Дружба" от повече от година се оплакват от затруднения достъп до метростанция 19, до която стигат по пътечка. Кметът Йорданка Фандъкова е обещала, че проектът за пешеходен достъп до спирката ще е готов съвсем скоро.

Транспортният министър обясни, че лично се е запознал на място със ситуацията около 19-а метростанция в София.

„Проектът за разширение на софийското метро е изготвен от „Метрополитен". Съгласно Закона за устройството на територията проектът е бил предварително представен, обсъден с широката общественост и приет от компетентните органи. При кандидатстване за европейско финансиране бенефициентът е имал задача да докаже целесъобразността на проекта, като е представил редица анализи. Ролята на метростанцията при бул. „Цариградско шосе" е била по-скоро да приеме приходящия трафик към столицата, за което е изграден голям буферен паркинг. В ход на изпълнение на проекта ролята на МТИТС е била да извършва текущ контрол на изпълнението, проверки на разходване на финансовите средства и да следи да не се извършва промяна на собствеността и предназначението на проекта", обясни Папазов.

„За повече яснота се обърнах към общината, от които получих следната информация от „Метрополитен", в която се посочва, че обслужването на жителите от район Искър ще става чрез изграждащи се в момента метростанции в участъка от бул. „Цариградско шосе" до Летище София. По информация на общината Столичен общински съвет е одобрил промени в маршрута и разписанието на няколко автобусни линии – изградена е спирка в локалното платно на бул. „Цариградско шосе" на автобусни линии 1 и 3; изграден е пешеходен тротоар; променен е маршрутът на автобус 114, който прави връзка с линията на метрото при станция 19. Към момента в Столична община е обявена обществена поръчка за изпълнител на продължението на бул. „Копенхаген", каза още транспортният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай